Aplicatii cu functiile de text in Excel – I

In articolele anterioare am prezentat cateva functii care se utilizeaza pentru diferite operatiuni legate de texte in Excel.

In mod normal, atunci cand “proiectezi” un tabel (poate e un cuvant prea pretentios, dar chiar si cel mai simplu tabel ar trebui gandit inainte, astfel incat sa obtii pe viitor cat mai multe informatii intr-un timp cat mai scurt), trebuie sa stii ca cea mai buna solutie e sa scrii fiecare informatie in celula ei. Asta inseamna sa nu pui adresa si localitatea in aceeasi celula sau (cel  mai intalnit caz) numele si prenumele in aceeasi celula.  Daca nu respecti asta, o sa-ti complici existenta inutil (crede-ma pe cuvant) si o sa consumi mai mult timp si energie pentru un lucru foarte simplu in realitate. De exemplu, daca ai scris adresa si localitatea in aceasi celula, cum o sa poti face o situatie organizata pe localitati? Sau cum poti sa afli cate persoane sunt din aceasi localitate? O sa fie destul de dificil, mai ales daca tabelul la care ne referim are foarte multe randuri si coloane.

Din fericire, s-au inventat functiile pentru texte, care ne pot scoate din incurcatura (de cele mai multe ori).

Asa ca, hai sa vedem cum poti combina functiile prezentate in articolele anterioare pentru a le folosi in situatii concrete.

 

Ex. 1 Ai un tabel care contine pe o coloana numele si prenumele unor persoane, scrise in aceasi celula.

Excel_text1

Din aceste celule, vrei sa scoti numele de familie, astfel incat sa fie scris singur intr-o alta celula.

Logica de la baza functiilor:

 • textul de care ai nevoie, incepe de la stanga – asta ar trebui sa te duca cu gandul la functia LEFT. Functiei left, trebuie sa-i spui celula in care se gaseste textul initial (e evidenta) si numarul de caractere pe care vrei sa-l extragi. Daca toate numele de familie ar avea acelasi numar de litere, ar fi super simplu. Dar, in realitate numele nu sunt egale ca si lungime. De aceea, trebuie sa gasim o modalitate prin care sa-i spunem functiei unde anume se termina numele de familie.

 • Din fericire, diferenta dintre nume si prenume e data de un spatiu. Pozitia acestui spatiu poate fi determinata daca folosesc functia SEARCH (caut spatiu, in celula cu nume si prenume, si primesc inapoi pozitia acelui spatiu)

 • Numarul total de litere al numelui de familie este, in acest caz, compus din pozitia spatiului minus 1 (daca nu scad unu, voi avea in noua celula numele de familie urmat de un spatiu)

Transpunerea logicii in functii:

Recomandare: daca nu esti inca familiarizat cu folosirea functiilor si mai ales cu sintaxa lor, te sfatuiesc sa faci functiile necesare pe rand, apoi sa le combini intr-o singura functie.

1. Afli pozitia pe care se gaseste spatiu

=search(” “;a2)

Excel_text2

2. Folosesti functia LEFT pentru a extrage din celula initiala (A2) toate caracterele pana la primul spatiu

 

Excel_text3

 

Daca vrei sa folosesti combinatia de functii direct intr-o singura celula, poti sa inlocuiesti, in cadrul functiei LEFT, celula B2 cu continutul ei (adica functia search scrisa mai sus). Poti face acest lucru mergand initial in celula care contine functia SEARCH si copiind sintaxa functiei (fara semnul egal), asa cum apare ea pe bare de formule, apoi sa dai “paste” in cadrul functiei LEFT.

 

Excel_text4

Dupa ce te-ai familiarizat cu sintaxele functiilor, poti sa faci acest lucru direct in celula, scriind astfel:

=LEFT(A2;SEARCH(” “;A2)-1)

Bineinteles, dupa ce ai stabilit functia pentru prima celula, copiezi formula la toate celelalte celule (dublu-click pe coltul din partea dreapta jos a celulei)

Exceptie: Daca ai un nume de familie format din mai multe cuvinte, sunt posibile 2 variante:

 • numele de familie sunt scrise cu cratima: exemplul de mai sus functioneaza perfect si pentru aceste cazuri, cu conditia sa nu existe niciun alt spatiu intre cele 2 nume de familie

 • numele de familie sunt scrise cu spatiu: in acest caz, trebuie sa folosesti in cadrul functiei search, argumentul suplimentar prin care sa returneze pozitia urmatorului spatiu. Acest lucru s-ar putea dovedi destul de dificil daca ai foarte multe nume de acest gen, pentru ca va trebui sa faci asta manual. Poti incerca insa sa gasesti un numar care sa fie de fiecare data mai mare decat numarul de caractere din primul nume, dar in acelasi timp mai mic decat numarul total de caractere al intregului nume de familie. In acest fel, poti sa copiezi aceasi functie de cate ori ai nevoie.

 

Daca mai stii si alte exceptii legate de acest exemplu, lasa un comentariu mai jos.

De asemenea, poti sa-mi dai si alte exemple in care poti aplica aceste functii.

In articolul urmator o sa extragem prenumele din aceasi celula.

PS pentru carcotasi: pentru aproape acelasi rezultat, se poate folosi si optiunea “text to column”, cu mentiunea ca in acest caz textul nu mai ramane in celula initiala, ci se imparte in mai multe coloane, in functie de caracterul ales ca si separator.

 

Luciana Bercean

Latest posts by Luciana Bercean (see all)

Comentarii

comentarii

  117 comments for “Aplicatii cu functiile de text in Excel – I

 1. adela
  6 September, 2013 at 19:31

  Daca ai o lista cu nume in stanga si prenume in dreapta in doua celule separate…Cum faci sa le pui unul langa altul fara sa selectezi pe fiecare, pe rand si sa dai ‘combine’ la celule? Existafunctie pentru asta?

  • 6 September, 2013 at 20:36

   Da, exista si functie si se poate folosi si formula.
   Functia se numeste CONCATENATE, si are ca si argumente celulele pe care vrei sa le unesti. Sintaxa ei este “=Concatenate(A1;B1;….)”. Daca ai nevoie si de spatiu intre cuvinte, trebuie sa ai grija sa-l scrii si pe acela. In acest caz, functia ta va arata deva de genul “=Concatenate(A1;” “;B1;…..)”.

   Daca vrei sa folosesti formula, semnul de “lipire text” este “&”. Adica daca vrei ca in celula C1 sa unesti continutul celulelor A1 si B1, in celula C1 trebuie sa scrii “=A1&B1”. Sa tii insa cont si aici ca daca vrei sa pui si spatiu intre cele 2 cuvinte, e obligatoriu sa pui spatiu si in formula. Adica vei scrie sub forma “=A1&” “&B1”.

   Daca mai ai si alte intrebari, le astept cu drag.

   • Cata
    15 April, 2015 at 21:59

    Buna, am incercat sa folosesc aceste functii pentru a afisa un text din celula A1 si o data din celula B1, dar din pacate nu afiseaza corespunzator in loc de data atare un sir de caractere, acesta este rezultatul “Data: 42108” si trebuia sa fie “Data: 22/01/2014”.
    Intrebare: ce functie trebuie sa folosesc pentru a avea rezultatul corespunzator in cazul in care vreau sa “lipesc” un camp text + camp data sau camp ora.
    Multumesc

    • Cata
     16 April, 2015 at 14:11

     Am mai “sapat” prin alte surse si am descoperit formula corecta pentru camp text + camp data “=A1&” “&TEXT(B1;”dd/mm/yyyy”)”
     , iar pentru camp text + camp ora avem “=A1&” “&TEXT(B1;”hh:mm”)”

    • 19 April, 2015 at 13:43

     In Excel, orice data calendaristica e de fapt un numar. Asta e motivul pentru care primeai ca raspuns “Data: 42108”.

     Si pentru ca am vazut ca ai rezolvat problema asta inainte de raspunsul meu, o sa ma revansez spunandu-ti ca numarul respectiv reprezinta de fapt numarul de zile calendaristice contorizate incepand cu data de 1 ianuarie 1900 pana in ziua aferenta datei tale. Cu alte cuvinte, au trecut 42108 zile din 1 ianuarie 1900 pana in 22 ianuarie 2014.
     Practic, pentru Excel, exista date calendaristice doar incepand cu data de 1 ianuarie 1900, care e considerata data de referinta.

 2. gabriela
  12 December, 2013 at 22:45

  Am un cod 0001 AAA ZZ 9 si trebuie extras al doielea grup de caractere,folosesc functia mid?

  • 17 December, 2013 at 15:42

   Da, folosesti functia Mid, avand pozitia de start 6 si numarul de caractere dorit 3
   =MID(referinta celulei in care ai codul;6;3)
   Daca insa primul grup nu are intotdeauna acelasi numar de caractere, trebuie sa folosesti o combinatie de mai multe functii.

 3. Alexandru
  17 February, 2014 at 11:06

  Buna ziua,
  cum pot sa aflu cite caractere sunt intr-un cuvant sau o expresie?

  • 18 February, 2014 at 22:27

   Functia LEN face asta. Sintaxa functie este =LEN(referinta celulei in care ai textul)
   Tine cont ca numarul rezulat va cuprinde toate caracterele, inclusiv spatiile.

 4. Alexandru
  28 February, 2014 at 10:27

  Multumesc mult

 5. Alexandru
  1 March, 2014 at 21:27

  Buna seara,
  imi mai permit o intrebare pentru dumneavoastra:
  exista cumva o formula prin care pot dubla continutul unei celule?
  in speta daca am text intr-o celula ( 3,4 cuvinte sau mai mult) sa le dublez?

  • 4 March, 2014 at 14:46

   Nu stiu daca am inteles exact ce doresti, asa ca s-ar putea ca raspunsul sa nu fie pe masura.
   Daca ai in celula A1 un text, sa spunem ”mere pere” si vrei sa ai intr-o celula separata (A2) ”mere pere mere pere”, acest lucru se poate face folosind functia Concatenate, sau o formula cu operatorul ”&”, astfel:
   =CONCATENATE(A1;” “;A1)
   =a1&” ”&a1 (am pus si spatiu intre cele 2 texte care se repeta, ca sa aiba sens)

   Daca in schimb vrei ca rezultatul sa fie ceva de genul ”mere mere pere pere”, va trebui mai intai sa desparti cele 2 cuvinte in celule separate si apoi sa folosesti functia ”concatenate” sau formula cu operatorul ”&” asa cum am scris mai sus.

   Daca nu te refereai la niciuna din variantele de mai sus, atunci te rog sa revii cu mai multe detalii, eventual exemple concrete. Multumesc

   • Alexandru
    4 March, 2014 at 17:09

    Multumesc de raspuns!
    eu vroiam ceva de felul urmator intro celula A1 am urmatorul text”mere, pere, visine” eu vreau cumva sa dublez textul respectiv in aceeasi celula adica tot in A1 sa am”mere, pere, visine mere, pere, visine”

    • 9 March, 2014 at 21:31

     Ca sa faci asta in aceasi celula, va trebui mai intai sa faci formula sau functia (depinde ce preferi) pentru concatenarea textului cu el insusi (evident, in alta parte), apoi sa copiezi celula respectiva (desi, presupun ca e vorba de o coloana intreaga) cu “copy” dupa care selectezi celula (adica coloana, daca asta e cazul) initiala si folosesti optiunea Paste Special – Values. Daca nu stii cum se foloseste Paste Special, gasesti informatii in articolul acesta.

 6. Marius
  20 March, 2014 at 19:05

  Buna ziua,
  Sunt Marius din iasi si doresc sa extrag societatea comercaila din urmatoarele celule :
  Incas. TICLAVA S.R.L. nr.: DIAG05 372
  Incas. BRENICO S.R.L. nr.: DIAG05 478
  In concluzie imi doresc toata denumirea extrasa ( Ticlava S.R.L. ) ( Brenico S.R.L.)

  • 20 March, 2014 at 22:36

   Buna Marius

   Daca de fiecare data textul din celula ta contine in primele caractere “incas.”, atunci poti folosi functia MID (detalii suplimentare despre aceasta functie poti citi aici)

   Presupun ca prima celula in care se gaseste textul respectiv este A1. In acest caz, functia necesara este:

   =MID(A1;8;len(a1)-23) (aceasta varianta se bazeaza pe faptul ca inceputul si sfarsitul textului din celula are de fiecare data acelasi numar de caractere – adica 23 (“incas. ” – 7 caractere + ” nr.: DIAG05 372″ – 16 caractere=23 caractere). Din acest motiv daca scazi din lungimea totala a textului initial cele 23 caractere care sunt constante, rezulta numarul de caractere pe care il ocupa numele firmei)

   Daca inceputul textului nu are acelasi numar de caractere, atunci pozitia de inceput necesara functiei MID (pozitia primului spatiu) va trebui calculata cu functia Search. Daca nici sfarsitul textului nu are aceasi lungime, atunci trebuie calculata pozitia celui de-al treilea spatiu din text – cel de dupa S.R.L. (folosind tot functia search, insa de aceasta data tinand cont si de celelalte pozitii variabile ale primelor 2 spatii intermediare – cel dinaintea numelui firmei, respectiv cel de dupa denumirea firmei).

   – pozitia primului spatiu: =search(” “;A1)
   – pozitia celui de-al doilea spatiu: =SEARCH(” “;A1;pozitia primului spatiu+1), adica =SEARCH(” “;A1;search(” “;A1)+1)
   – pozitia celui de-al treilea spatiu: =SEARCH(” “;A1;pozitia celui de-al doilea spatiu+1), adica =SEARCH(” “;A1;SEARCH(” “;A1;search(” “;A1)+1)+1)
   – lungimea denumirii firmei: pozitia celui de-al treilea spatiu-pozitia primului spatiu-1, adica =SEARCH(” “;A1;SEARCH(” “;A1;search(” “;A1)+1)+1) minus search(” “;A1) minus 1

   Pentru acest ultim caz, in care toate sunt variabile, functia completa ar fi:
   =mid(A1;pozitia primului spatiu+1;lungimea denumirii firmei)
   =MID(A1;search(” “;A1)+1;SEARCH(” “;A1;SEARCH(” “;A1;search(” “;A1)+1)+1)-search(” “;A1)-1)

   Sper ca am fost suficient de clara. In realitate, sper sa nu ai nevoie de ultima varianta 🙂

   • Ionut
    25 April, 2016 at 02:03

    Puteti sa ma ajutati si pe mine sa imi spuneti care este formula corecta pentru a separa acest sir de numere alocandule fiecarui numar o casuta si sa nu imi mai apara in aceas casuta fara data din coada, doar numerel…..va multumesc.
    01-04-11-16-18-22-30-33-38-45-46-56-59-62-64-67-68-69-75-77……09.02.1998
    Eu am incercat dar nu prea imi iese cum imi doresc 🙁

    • 25 May, 2016 at 19:28

     Cel mai bine folosesti optiunea “Text to column”. Aceasta optiune se gaseste in meniul Data, sectiunea Data Tools.
     O sa ai de parcurs niste pasi, astfel:
     1. ALegi optiunea “delimited”
     2. Bifezi “other” si in spatiul de langa scrii simbolul care se gaseste intre toate numerele, adica “-” (fara ghilimele)
     3. Finish.

     Acum ar trebui sa ai in fiecare celula cate un numar. Daca si in fisierul tau ai … inainte de data, probabil ca va fi necesar sa inlocuiesti “…” cu “-” inainte de a face Text to column.

     Spor!

     • Ionut
      30 May, 2016 at 03:37

      Multumesc…..va tin la curent daca am reusit 🙂

     • Ionut
      30 May, 2016 at 03:46

      Super am reusit, mi-ati fost de mare ajutor…..multumesc mult….ma bucur ca inca mai sunt asfel de oameni printre noi care stiu sa ajute la nevoie oameni din jur 😉

     • Ionut
      30 May, 2016 at 04:07

      Mai am o intrebare. Am un tabel numerotat pe verticala de la 1 la 80, exzista posibilitatea unei formule care sa ma ajute in acest fel ca sirul de numere ca cel descris mai sus….ca fiecare NR sa se duca in casuta aferenta numarului pe care imi doresc sau trebuie sa o fac manual.
      EX: avem 2.8.12.45.52.78 etc… iar acum as vrea ca 2 sa se duca sub casuta numerotata cu Nr2 la fel cu fiecare numar in parte :d

     • 30 May, 2016 at 11:04

      Pentru asta, e nevoie sa-mi trimiti pe email un fisier Excel cu un caz concret si o sa vad ce pot face.
      Multumesc

     • Ionut
      12 June, 2016 at 01:53

      Cum reusec sa gasesc in tabel numerele care corespund complect sau partial ? E vb de acelas tabel pe care l-am trimis prin mail 🙁

     • 13 June, 2016 at 18:38

      Imi pare rau, Ionut. Nu mai am fisierul pe care mi l-ai trimis. Te rog sa mi-l trimiti din nou si sa-mi spui in mod concret ce vrei sa gasesti, ce vrei sa se afiseze si unde.

     • Ionut
      22 June, 2016 at 03:22

      Buna seara, Legat de cele din tabel nu are rost sa va mai complicati sa gasiti solutia pentru ca ea nu exzista….intrebarea mea incontiunare este cum voi putea afla care sunt numerele care corespund complect sau partial. Exemplu in casuta A1 avem un totatl de 15 numere aleatori la fel si in A2,A3,A4,A5 etc. Am nevoie sa vad in coloana A care sunt numerele ce se repeta intr-o anumita masura. Am incercat sa fac acest lucru prin filtrare…..toate bune si frumoase…atunci cand caut 1 langa 2 sau numere cat mai apropiate de 1 imi apar, dar cand caut 1 langa 2 si sar la numere mari cum ar fi 40 nu imi mai afiseaza mare lucru, apare doar odata sau deloc….insa el in tabel 1 2 40 se repeta de mai multe ori. Sper ca m-ati inteles pe deplin ceea ce vreu sa explic. Am nevoie urgent de o rezolvare 🙁 Va multumes de intelegere si de tot sprijinul acordat.

     • Ionut
      2 July, 2016 at 02:54

      Exista rezolvare la problema mea ? 🙁

     • 2 July, 2016 at 10:28

      Se pare ca nu ne intelegem. Te-am rugat sa-mi trimiti fisierul pe email sa vad despre ce era vorba, ca nu il mai am. Apoi, tu mi-ai lasat un mesaj tot in comentarii in care imi spuneai ca nu exista rezolvare, ca tu ai incercat. In acelasi mesaj, mi-ai scris si ca vrei rezolvare urgenta (?!).

      Concluzie: daca imi trimiti fisierul Excel pe email, pot incerca sa iti rezolv problema. Daca nu, cel mai probabil ca nu.
      Fisierul trebuie sa contina informatiile pe care le ai, precum si informatiile pe care vrei sa le obtii.

      Multumesc

     • Ionut
      4 July, 2016 at 02:33

      Am trimis pe mail fisierul excel cu explicatia la ceea ce imi doresc sa aflu din tabel. Multumesc de intelegere si ajutor acordat si totodata imi cer scuze pentru exprimare si modul in care m-am facut inteles.

     • Ionut
      6 July, 2016 at 01:14

      Am dat reply la mail dar nu inteleg de ce nu ati primit nimic pentruca la fel am procedat si cu cel inaintea acestuia in careti mi-ati zis sa il trimit ca si replay 🙁 sper ca acesta a ajuns :d

 7. Cioca Daniel
  27 April, 2014 at 10:14

  AM si eu o intrebare. Vreau sa fac o functie pt o celula astfel incat sa-mi gaseasca un cuvant in alta celula, si daca il gaseste, sa-mi scrie un anumit text care se afla in alta celula. De exemplu fucntia sa-mi caute in alta celula sa zicem 10 cuvinte. Pentru fiecare cuvant gasit, sa-mi scrie un anume text pe care il cer eu din alta celula.

  • 27 April, 2014 at 10:45

   Imi pare rau, dar nu cred ca am inteles foarte bine ce vrei sa faca functia asta.
   Un exemplu concret m-ar ajuta mult mai mult. Eventual, daca ai deja un fisier pe care vrei sa aplici asta, te rog sa-l transmiti pe adresa contact[at]scoalalucianei.ro si spune-mi exact ce vrei sa apara si unde, raportat la tabelul pe care mi-l trimiti si sunt convinsa ca o sa gasim o solutie.

 8. Ana-Maria
  16 June, 2014 at 10:29

  Buna ziua, am si eu doua intrebari
  Va multumesc pentru ajutor

  Am un Excel sau un Spreadsheet in care sunt prezentate pe o coloana dete de tip Nume Initiala Prenume.Cum separ pe 3 coloane datele din prima coloana?
  Am un Excel sau un Spreadsheet in care sunt prezentate pe o coloana date de tip CNP.Cum extrag in alta coloana data nasterii in format zz.ll.aaaa?

  • 8 July, 2014 at 20:05

   1. Intrebarea cu Nume Initiala Prenume
   Pentru Nume, folosesti functia Left, asa cum e explicata in acest articol
   Pentru Prenume, folosesti functia Right, asa cum e explicata in articolul asta. Cu mentiunea ca functia Search initiala va trebui sa caute al doilea spatiu, nu primul (se specifica la start_num sa inceapa sa caute dupa primul spatiu). Practic, in loc de =search(” “;A2) va trebui sa pui =search(” “;A2;search(” “;a2)+1).
   Pentru initiala poti folosi functia MID (detalii gasesti aici)
   Text – A2
   Start_num – pozitia primului caracter, plus 1 – search(” “;A2)+1
   Num_chars – numarul de caractere al initialei – diferenta dintre pozitia celui de-al doilea spatiu si primul, minus 1 – SEARCH(” “;A2)+1)-SEARCH(” “;A2)-1
   In intregime, functia arata cam asa – =MID(A2;SEARCH(” “;A2)+1;SEARCH(” “;A2;SEARCH(” “;A2)+1)-SEARCH(” “;A2)-1)
   2. CNP – e scris in celula A3
   Pornind de la faptul ca stim clar ca pe pozitiile 2 si 3 din CNP se gaseste anul, pe pozitiile 4 si 5 luna, iar pe pozitiile 6 si 7 ziua.
   De asemenea, stim ca pentru copii nascuti intre 1900 si 1999 sexul era format din 1 sau 2, iar pentru copii nascuti din 2000 pana in 2099 sexul era format din 5 si 6. Cei care au 7, 8 sau 9 ca prima cifra se considera nascuti in secolul 20. (sursa Wikipedia, desi nu agreez folosirea acestei surse, a fost cea mai rapida si completa la momentul cautarii)

   Asadar, determinam anul cu formula:
   =MID(A3;2;2)
   Doar ca, rezulta un numar din 2 cifre, iar pentru a forma un an corect, avem nevoie de toate cele 4.
   Pentru ca anul depinde de sexul persoanei, vom folosi functia IF astfel
   =IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000)
   in care verificam daca prima cifra e mai mica decat 3 sau mai mare decat 6, caz in care vom adauga anului 1900, respectiv 2000 in caz contrar

   Apoi, determinam luna
   =MID(A3;4;2)

   Apoi ziua
   =MID(A3;6;2)

   Formula pentru a afisa data completa este urmatoarea:
   =date(valoarea anului;valoarea lunii,;valoarea zilei)

   =DATE(IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000);MID(A3;4;2);MID(A3;6;2))

   Poate pare un pic mai complicat, dar odata scrisa formula se copiaza pe coloana in jos si e totul gata intr-o clipa 🙂

   Spor la treaba. Lasa-mi un mesaj ca sa-mi spui cum a mers.

 9. AlinaR
  7 November, 2014 at 13:51

  Buna ziua,
  Am si eu nevoie de ajutor:

  Am un fisier csv si vreau sa extrag in alt fisier toate caracterele dintre ” “.
  Cum as putea sa fac?

  Multumesc!

  • 8 November, 2014 at 10:59

   Pentru a extrage informatii dintr-un csv poti folosi optiunea Import data from text. Aceasta optiune se gaseste in meniul Data.
   Sunt niste pasi care trebuie urmati pentru importarea informatiilor. Exista un pas la care iti poti alege elementul care delimiteaza informatiile si le pune pe coloane. La acel pas trebuie sa scrii ghilimelele. In partea de jos a ferestrei o sa vezi cum informatiile din csv-ul tau se aranjeaza pe coloane. Nu stiu exact ce contine fisierul tau csv, dar e posibil sa contina si alti delimatori in afara de ghilimele. Bifeaza delimitatorii pe rand pana cand in partea de jos o sa vezi ca informatiile se aranjeaza asa cum ai vrei. Dupa ce ai facut asta, la pasul urmator vei putea sa specifici care sunt coloanele din care nu vrei sa ti se importe informatiile. Acest lucru se face selectand coloana si alegand optiunea “skip”.
   Sper ca am fost suficient de clara. Daca nu reusesti, imi poti trimite o parte din fisier pe email-ul scris in zona Contact pentru a-ti spune si mai multe detalii.

 10. Valentin
  15 December, 2014 at 15:54

  Salut!
  Am n coloaone si n randuri
  pe coloana 1 am CNP
  vreau sa scot in alt tabel anumite valori de pe un rand specificat in functie de coloana
  Exemplu: daca in sheet 2 introduc CNP sa-mi afiseze toate datele sau anumite date despre CNP-ul (randul) respectiv

  sepr ca m-am facut inteles
  Multumesc
  astept raspuns

  • 4 February, 2015 at 12:05

   Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului.
   Functia care se utilizeaza in astfel de cazuri este vlookup. O sa scriu un articol pe tema asta in zilele urmatoare cu mai multe detalii.
   Pana atunci insa, o sa-ti dau un exemplu ca sa intelegi cum functioneaza, asa pe scurt:
   O sa pun cele 2 tabele in foi de calcul diferite.
   Sa spunem ca in primul tabel ai urmatoarele coloane (scrise pe primul rand, incepand cu celula A1):
   CNP – Nume – Prenume – Aprobare

   In tabelul in care vrei sa-ti apara datele, vrei sa introduci un CNP in celula A2 si vrei ca in celula B2 sa vezi statusul aprobarii, care se gaseste in coloana aprobare din primul tabel (coloana D)

   Pentru acest caz va trebui ca in celula B2 din tabelul al doilea sa introduci functia VLOOKUP cu urmatoarele argumente:
   Lookup_value: A2 (celula in care introduci CNP-ul pentru care vrei sa primesti statusul aprobarii)
   Table_array: Sheet1!$A$1:$D$18 (selectezi intregul tabel existent in sheet1, adica intregul tabel in care ai valorile initiale. Obligatoriu e sa faci aceste referinte absolute- sa aiba dolari)
   Col_index_num: 4 (coloana pe care se gaseste statusul aprobarii in tabelul initial e coloana a 4-a)
   Range_lookup: FALSE (pentru a face cautare exacta. Adica, daca nu gaseste CNP-ul introdus de tine, in tabelul initial iti va afisa N/A).

   Functia VLOOKUP va arata in bara de formule cam asa: =VLOOKUP(A2,Sheet1!$A$1:$D$18,4,FALSE)

   Foarte important! Valoarea pe care o cauti (CNP-ul in cazul tau) e obligatoriu sa se gaseasca in tabelul in care faci cautarea (primul tabel) pe prima coloana. Altfel, aceasta functie nu functioneaza corect.
   Sper sa-ti fie de folos.

 11. Marius
  22 December, 2014 at 14:47

  Buna,
  O intrebare 🙂
  Am intr-o celula “adventure, drama, comedy”… in alta celula “adventure, drama”…Selectez cele doua celule si sa-mi dea rezultatul in alta celula bineinteles valoarea 2,2,1….
  Pe scurt .. Ce functie folosesc pt a vedea de cate ori se foloseste un cuvant intr-o propozitie?

  Multumesc!

  • 4 February, 2015 at 12:31

   Imi pare rau, dar nu exista o astfel de functie. Poate daca mi-ai spune care ar fi aplicatia practica a acestei optiuni, as intelege despre ce e vorba si as putea gasi o solutie.

 12. darsen
  2 February, 2015 at 15:08

  Buna,
  Am si eu o intrebare.
  Am un tabel in xls. format din mai multe coloane ( coloana A, B, C,…….CM, CO, ) , si din 20 randuri (1,2,3,…20) in coloana A sunt trecute numele si prenumele unor persoane, in celelalte coloane sunt doar cifre. Vreau sa deplasez coloana A alaturi de coloana CM, CO, CP…; pentru a putea trece mai usor in dreptul fiecarui nume si prenume cifra corespunzatoare. De ex.: In coloana A este trecut: Popescu Ionut, in celelalte coloane (B,C,D, …..) sunt trecute sumele (20, 10, 30, ….) cand ajung pe la coloana K, L, M…. nu mai pot vedea numele Popescu Ionut.
  Cum pot alatura coloana A cu celelate coloane fara a modificat tabelul?
  Multumesc.

  • 4 February, 2015 at 10:45

   Pentru a putea vedea prima coloana tot timpul, indiferent cat de multe coloane ai de completat, se foloseste optiunea de inghetare panouri (freeze panes). Pentru a activa aceasta optiune se procedeaza in felul urmator:
   1. Daca vrei sa ramana permanent vizibil coloana A, vei selecta coloana B (click pe numele coloanei, astfel incat sa se seleteze in intregime).
   2. In meniul (tab-ul) View, gasesti un buton care se numeste “Freeze Panes“, care contine o lista derulanta de unde trebuie sa alegi tot optiunea “Freeze Panes” (e chiar prima optiune din lista). Aceasta varianta e disponibila sub forma asta in Excel 2007, 2010 si 2013.

   Daca ai facut tot ce scria mai sus, indiferent pe ce coloana o sa vrei sa scrii, coloana A va fi tot timpul vizibila.

   Ca idee, poti ingheta una sau mai multe coloane, daca tii cont de regula urmatoare: vei selecta coloana inaintea careia vrei sa se inghete celelalte coloane. De ex. pentru a ramane permanent vizibile coloanele A, B si C, vei selecta coloana D si vei alege optiunea Freeze Panes.
   Acelasi lucru e valabil si pentru randuri.

 13. ioana
  27 February, 2015 at 16:32

  Buna!

  Am si eu o problema…as dori sa stiu daca exista o formula/functie pentru urmatoarea situatie:
  – am o coloana cu descrierea unor produse si vreau sa scot din aceasta coloana doar produsele care contin anumite cuvinte, dar nu cu filtru pe coloana.

  • 27 February, 2015 at 17:42

   Este un pic mai complicat. Se poate folosi un filtru avansat, avand in zona de criterii o formula care sa determine daca cuvantul scris de tine exista, apoi sa extraga acele celule si sa le afiseze intr-un tabel separat.
   O sa-ti spun care e formula si care sunt argumentele ce trebuiesc folosite in filtru avansat.
   Presupunem ca avem in coloana B descrierile de care vorbeai. In celula B1 e scris capul de tabel (Descriere), iar in continuare, incepand cu celula B2 pana la celula B33 am descrierile propriuzise. De asemenea, consider ca in celula C36 voi scrie cuvantul care vreau sa se regaseasca in descriere. Tu poti avea descrierea in orice coloana si orice alte informatii in celelalte coloane. Ce am scris e doar un exemplu pe care il adaptezi la cazul tau.
   Pentru acest caz, pentru a determina celulele in care exista cuvantul, voi folosi urmatoarea functie
   =IFERROR(SEARCH(C36;B2);0)<>0 pe care o voi scrie in celula F37, avand grija ca celula F36 (exact deasupra celulei cu functia) sa fie goala. Prin aceasta functie am cautat cuvantul scris in celula C36, iar in cazul in care rezultatul e diferit de zero, aceasta functie are ca rezultat True.

   Dupa ce am facut functia, voi folosi un filtru avansat (Data – sectiunea Sort&Filter – Advanced), in care voi scrie urmatoarele:
   List range: $B$1:$B$33 (celulele din coloana B in care e scrisa descrierea, inclusiv capul de tabel)
   Criteria range: $F$36:$F$37 (selectez celula in care am pus functia de mai sus, impreuna cu celula goala de deasupra ei)
   Bifez “copy to another location”, apoi aleg o celula in care sa se afiseze rezultatul (de exemplu, celula $M$37)

   Dupa apasarea butonului OK, vei avea incepand cu celula M37 o lista cu toate descrierile ce contin cuvantul specificat in celula C36.

   Spor.
   Daca nu reusesti, trimite-mi pe email cazul concret si gasim o solutie

   • ioana
    4 March, 2015 at 12:14

    Iti multumesc frumos, Luciana! Este mai complicat decat as fi crezut. Functioneaza formula, dar mai trebuie dezvoltat ceva la ea sa imi dea pentru mai multe cuvinte. Iti pot trimite pe mail, ma ajuti te rog mult cu o adresa.

    Iti multumesc inca o data pentru disponibilitate si ajutor!

 14. Adriana
  2 March, 2015 at 17:54

  Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema:

  am tabela 1 cu fermierii din localitatea X care sunt au dosar la unitatea noastra ( ID fermier, nume)
  si tabela 2 cu fermierii care au cota de lapte (ID fermier, nume, litri lapte).
  In tabela 2 se regasesc doar o parte din fermierii din tabela 1.
  Cum determin care fermieri din tabela 1 se regasesc in tabela 2 si cu ce cota de lapte?

  Multumesc anticipat daca ma puteti ajuta cu o rezolvare.

  • 3 March, 2015 at 23:05

   Poti folosi functia VLOOKUP. Intr-o coloana goala, in dreptul primului fermier existent in lista din primul tabel, se insereaza functia VLOOKUP, cu urmatoarele argumente:
   lookup_value: celula in care se gaseste ID-ul primului fermier.
   table_array: se selecteaza tabelul cu cota de lapte, avand grija ca prima coloana selectata sa fie cea cu ID fermier. Trebuie sa pui referinta absoluta la acest interval (selectezi intervalul scris si apoi apesi F4)
   col_index_num: aici scrii un numar, care reprezinta numarul coloanei din tabelul 2 pe care se gaseste scrisa cota de lapte (a cata coloana din tabelul cu cotele de lapte e coloana in care e scrisa efectiv cota de lapte)
   range_lookup: aici scrii False (sau cifra 0). Pentru ca ai nevoie de o cautare exacta.

   Dupa ce ai terminat de scris functia, selectezi celula in care ai facut functia Vlookup si o copiezi in toate celelalte celule de mai jos (click pe coltul din dreapta jos al celulei si dai dublu-click cand cursorul se transforma intr-un plus negru).
   In acest fel, pentru fermierii care au cota de lapte, vei vedea cota de lapte, iar pentru ceilalti va fi afisat N/A, daca nu sunt gasiti in tabelul 2.

   Daca mai ai intrebari, iti stau la dispozitie cu drag.

   • Adriana
    4 March, 2015 at 18:25

    Multumesc pentru amabilitate si promptitudine.
    In tabelele pe care le-am primit, ID fermier este CNP/CUI. Acesta trebuie obligatoriu sa fie definit ca tip “number” sau string?
    Ceva nu am facut bine, daca este numar, la lookup value dupa ce selectez prima celula, returneaza 153031E+12 iar la table array returneaza {1590510083701, ..}. Atunci am inseat o alta coloana cu left(coloana_CNP, 13).
    La cota de lapte imi afiseaza “diezREF” pe unele randuri in loc de cota de lapte, iar pe celelalte N/A. Ce am gresit?

    • 5 March, 2015 at 21:14

     Nu are importanta cum e definit ID fermier, atata timp cat e definit la fel in ambele tabele. Varianta cu 153031E+12 e afisata daca nu ai ales niciun format (adica a ramas formatul “”general). Daca vrei sa iti afiseze intregul numar, formateazal ca numar (maresti sectiunea Number din Home si alegi categoria Number).
     Ti-am spus deja ca primesti N/A daca fermierul din primul tabel nu se regaseste in tabelul cu cotele de lapte.
     Legat de #REF nu stiu ce sa-ti spun. Ai facut sigur referinta absoluta pentru referintele scrise la table_array? Daca nu stii ce este si cum se foloseste o referinta absoluta, poti citi mai multe in acest articol: http://scoalalucianei.ro/2012/10/folosesti-toate-tipurile-de-referinte-in-excel/
     Daca nu reusesti, fie imi trimiti fisierele in Excel, fie putem organiza o sesiune de Teamviewer si vedem ce putem face. Ma poti suna la numarul existent in sectiunea Contact.

     • Adriana
      9 March, 2015 at 18:12

      Iti trimit fisierele in excel in speranta ca ma poti ajuta sa rezolv problema pana la capat.
      Multumesc mult!

 15. rus
  3 March, 2015 at 02:35

  buna! am o intrebare: ce formula folosesc pentru a calcula , daca am variantele de raspuns: DA si NU, iar acestea sunt codificate cu 1 si respective cu 2 si as dori ca in figura grafica sa fie raspunsul DA si NU cu procentele aferente.

  • 3 March, 2015 at 23:11

   In primul rand, ar trebui sa contorizezi cate raspunsuri cu 1 si cate cu 2 ai.
   Faci un minitabel, in care scrii intr-o celula DA, iar in celula de langa faci functia COUNTIF in care selectezi coloana cu raspunsuri, iar la criteriu pui 1. Apoi sub DA scrii NU, iar in celula de langa NU, folosesti din nou functia COUNTIF pentru a afla cate raspunsuri cu 2 ai.

   Abia apoi poti face un grafic de tip “pie” pe baza celor 4 celule (cele 2 cu da si nu si cele 2 cu valori) si iti va afisa un grafic placinta, cu procentele aferente.

 16. Luiza
  17 March, 2015 at 15:13

  buna ziua.
  Am un fiser excel cu mai multe worksheet-uri in care calculez niste sume. M-ari intresea dc exista posibiltatea ce suma toata din worksheet-ul 1 sa-mi apara automat intr-o coloana din worksheet-ul 2.
  Multumesc frumos!

  • 21 March, 2015 at 14:29

   E suficient ca in celula din worksheet-ul 2 in care vrei sa apara suma sa pui semnul “egal” (=) si apoi sa dai click pe celula in care se gaseste suma din worksheet-ul 1. Facand asta, in mod automat in celula din worksheet-ul 2 va aparea suma calculata in worksheet-ul 1.

   De exemplu, am 2 foi de calcul: foaie1 si foaie2. Daca vreau ca in celula B3 din foaie2 sa apara suma calculata in celula A1 din foaie1, voi pune cursorul in celula B3 din foaie2 si voi scrie =, apoi voi da click pe celula A1 din foaie1. In celula B3 va fi scris urmatorul lucru “=foaie1!A1”

 17. Miahi
  22 March, 2015 at 12:33

  am 2 intrebari intrebare ,
  Aveti un Excel sau Spreadsheet in care sunt prezente pe o coloana date de tip CNP. Cum extrageti in alta coloana data nasterii in format zz.ll.aaaa?

  Aveti un Excel sau Spreadsheet in care sunt prezente pe o coloana date de tip Nume Initiala Prenume. Cum separati pe 3 coloane datele din prima coloana?

  Astept raspuns, multumesc !

  • 22 March, 2015 at 13:54

   1. Intrebarea cu Nume Initiala Prenume
   Pentru Nume, folosesti functia Left, asa cum e explicata in acest articol
   Pentru Prenume, folosesti functia Right, asa cum e explicata in articolul asta. Cu mentiunea ca functia Search initiala va trebui sa caute al doilea spatiu, nu primul (se specifica la start_num sa inceapa sa caute dupa primul spatiu). Practic, in loc de =search(” “;A2) va trebui sa pui =search(” “;A2;search(” “;a2)+1).
   Pentru initiala poti folosi functia MID (detalii gasesti aici)
   Text – A2
   Start_num – pozitia primului caracter, plus 1 – search(” “;A2)+1
   Num_chars – numarul de caractere al initialei – diferenta dintre pozitia celui de-al doilea spatiu si primul, minus 1 – SEARCH(” “;A2)+1)-SEARCH(” “;A2)-1
   In intregime, functia arata cam asa – =MID(A2;SEARCH(” “;A2)+1;SEARCH(” “;A2;SEARCH(” “;A2)+1)-SEARCH(” “;A2)-1)
   2. CNP – e scris in celula A3
   Pornind de la faptul ca stim clar ca pe pozitiile 2 si 3 din CNP se gaseste anul, pe pozitiile 4 si 5 luna, iar pe pozitiile 6 si 7 ziua.
   De asemenea, stim ca pentru copii nascuti intre 1900 si 1999 sexul era format din 1 sau 2, iar pentru copii nascuti din 2000 pana in 2099 sexul era format din 5 si 6. Cei care au 7, 8 sau 9 ca prima cifra se considera nascuti in secolul 20. (sursa Wikipedia, desi nu agreez folosirea acestei surse, a fost cea mai rapida si completa la momentul cautarii)

   Asadar, determinam anul cu formula:
   =MID(A3;2;2)
   Doar ca, rezulta un numar din 2 cifre, iar pentru a forma un an corect, avem nevoie de toate cele 4.
   Pentru ca anul depinde de sexul persoanei, vom folosi functia IF astfel
   =IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000)
   in care verificam daca prima cifra e mai mica decat 3 sau mai mare decat 6, caz in care vom adauga anului 1900, respectiv 2000 in caz contrar

   Apoi, determinam luna
   =MID(A3;4;2)

   Apoi ziua
   =MID(A3;6;2)

   Formula pentru a afisa data completa este urmatoarea:
   =date(valoarea anului;valoarea lunii,;valoarea zilei)

   =DATE(IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000);MID(A3;4;2);MID(A3;6;2))

 18. Butzy
  27 March, 2015 at 15:37

  Aveti un Excel sau Spreadsheet in care sunt prezente pe o coloana date de tip CNP. Cum extrageti in alta coloana data nasterii in format zz.ll.aaaa?

  • 28 March, 2015 at 14:46

   Exista exemplul un pic mai jos in comentarii. Am dat copy+paste din nou.

   CNP – e scris in celula A3
   Pornind de la faptul ca stim clar ca pe pozitiile 2 si 3 din CNP se gaseste anul, pe pozitiile 4 si 5 luna, iar pe pozitiile 6 si 7 ziua.
   De asemenea, stim ca pentru copii nascuti intre 1900 si 1999 sexul era format din 1 sau 2, iar pentru copii nascuti din 2000 pana in 2099 sexul era format din 5 si 6. Cei care au 7, 8 sau 9 ca prima cifra se considera nascuti in secolul 20. (sursa Wikipedia, desi nu agreez folosirea acestei surse, a fost cea mai rapida si completa la momentul cautarii)

   Asadar, determinam anul cu formula:
   =MID(A3;2;2)
   Doar ca, rezulta un numar din 2 cifre, iar pentru a forma un an corect, avem nevoie de toate cele 4.
   Pentru ca anul depinde de sexul persoanei, vom folosi functia IF astfel
   =IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000)
   in care verificam daca prima cifra e mai mica decat 3 sau mai mare decat 6, caz in care vom adauga anului 1900, respectiv 2000 in caz contrar

   Apoi, determinam luna
   =MID(A3;4;2)

   Apoi ziua
   =MID(A3;6;2)

   Formula pentru a afisa data completa este urmatoarea:
   =date(valoarea anului;valoarea lunii,;valoarea zilei)

   =DATE(IF(OR(VALUE(LEFT(A3;1))<3;VALUE(LEFT(A3;1))>6);MID(A3;2;2)+1900;MID(A3;2;2)+2000);MID(A3;4;2);MID(A3;6;2))

 19. Eugen
  31 March, 2015 at 14:48

  Buna Luciana,
  Ma chinui de ceva timp sa gasesc o formula pentru scoaterea dintr-o celula a ultimilor digiti, asa cum este in coloana US_Soli
  US_Solicitat Broner US_Soli
  EN 10160-1999-S0 S0
  EN 10160-1999-E1 E1
  ASTM A 435 A 435
  ASME SA 578-LEVEL A A 578-LEVEL A
  ASME SA 435 A 435
  NORMA INTERNA -S0E0 S0E0
  EN 10160-1999-S3E3 S3E3

  Problema este ca din celula care vreau sa extrag (dupa cum vezi), se regasesc cu numere diferite.
  Am gasit ceva de genul
  =RIGHT(D7,LEN(D7)-FIND(“S0E0”,D7))., sa-mi scoate S0E0, dar mi-aduce doar 0E0.
  Multumesc frumos,

  • 31 March, 2015 at 19:55

   Am rugamintea de a-mi trimite pe email (contact [at] scoalalucianei.ro) un fisier Excel cu situatia respectiva, ca sa inteleg exact cum sunt completate coloanele.
   Informatia care trebuie sa fie in coloana US_Soli este despartita de restul textului printr-o cratima (-) sau si prin alte caractere?
   Multumesc.

 20. Adrian
  3 May, 2015 at 12:28

  Buna ziua,

  Lucrez la un tabel in excel si as dori sa gasesc o functie care sa imi contorizeze anumite celule completate cu text.
  sa presupunem ca in cadrul unui tabel am raspandit de 15 ori o casuta cu textul “Daniel”. Nu reusesc sa gasesc functia care sa imi caute in cadrul tabelului si sa imi contorizeze numarul de casute.

  Va multumesc in asteptarea unui raspuns

  • Adrian
   3 May, 2015 at 12:49

   Am incercat cu functia Countif … pare sa se preteze pe cerintele mele … daca stiti o alta functie astept recomandari. va multumesc

  • 8 May, 2015 at 14:47

   Am observat ca ai descoperit deja functia. Intr-adevar, functia Countif este functia de care ai nevoie.
   Ca informatii suplimentare:
   – daca o celula contine doar cuvantul “daniel”, atunci la conditie e suficient sa scrii “daniel” (fara ghilimele).
   – daca cuvantul “daniel” este prezent si in combinatie cu alte cuvinte, de exemplu: “daniel popescu”, atunci trebuie sa scrii in zona conditiei, o conditie de forma *daniel*. Simbolul “*” tine cont de orice caracter si oricate caractere.
   – in aceasi idee, daca doresti sa se contorizeze doar acele celule care incep cu “daniel”, se scrie daniel*

 21. Marian
  15 November, 2015 at 12:34

  Buna ziua!
  As vrea sa fac o mica baza de date in Excel… si nu stiu cum.
  Problema se da in felu urmator:
  intr-o celula am un numar sau un nume…..etc, cand introduc in celula vreau ca numaru/ numele sa fie salvat pe un alt sheet (sa zicem Sheet2 intr-un tabel).
  In momentul in care schimb din nou numarul din celula respectiva, vreau ca noul numar sa fie salvat in urmatoarea celula din Sheet2(adica pe urmatorul rand si sa formeze tabeul ) History…
  ex:
  In primul sheet eu completez niste cereri si delegatii cu diferite date, iar la sfarsitul programului trebuie sa trec datele iar intr-un tabel si as vrea sa completez si sa printez cererile/delegatiile iar la sfarsit sa pot printa tabelul cu toata activitatea mea din ziua curenta

  Sper ca m-am facut inteles
  Multumesc !

  • 15 November, 2015 at 14:07

   Am inteles ce vrei tu, dar prin folosirea directa a functiilor, formulelor sau optiunilor nu se poate face asta.
   Ai nevoie de un cod scris in Visual Basic pentru a obtine asa ceva.

 22. Gheorghe
  17 November, 2015 at 20:44

  Buna ziua,

  Este posibil ca intro celula (ex: A1), sa fie puse mai multe link-uri(2.3.4), catre diferite pagini web?

  Multumesc anticipat

  • 19 November, 2015 at 17:32

   E posibil sa scrii mai multe link-uri, insa o celula poate “activa” un singur link.
   Cu alte cuvinte, daca vrei sa dai si click pe oricare din link-urile dintr-o celula si sa iti si deschida paginile aferente, asta nu e posibil.
   Pot sa te intreb de ce ai vrea sa faci asta?

 23. Gheorghe
  20 November, 2015 at 19:39

  Multumesc pentru ajutor.

  Initial am facut un tabel care continea 3 Coloane si cca 600 randuri, pe care am pus un nr. de zile(cca 90 zile), iar zilele la randul lor, aveau strict cate 7 randuri fiecare. In unul din aceste 7 randuri, trebuia sa indic un sir de link-uri( de la 1 pana la 20), despre care nu s-a stiut atunci cand am construit tabelul si cand a aparut necesitatea am incercat sa gasesc o solutie, deoarece asa cum ai mentionat, chiar daca punt toate link-urile de care am nevoie, oricum se deschide doar unul(primul). Deja am schimbat tabelul si nu mai este cu cate 7 randuri pe zi, dar cu cate este necesar. Multumesc inca odata pentru raspuns.

 24. Cristi
  23 November, 2015 at 16:32

  Buna ziua. Cu ce functie pot afisa doar domeniile din niste e-mailuri? Multumesc

  • 24 November, 2015 at 11:45

   Va trebui sa combini mai multe funcții:
   SEARCH – pentru a căuta poziția semnului @
   LEN – pentru a afla lungimea totală a adresei de email
   MID – pentru a extrage din adresa de email numele domeniului: MID(celula cu adresa, pozitia @ plus 1, lungimea totala minus pozitia @)

   Poți să te inspiri din acest articol. În articol e prezentată varianta folosind funcția RIGHT.

 25. FLORINA
  29 November, 2015 at 19:39

  Buna seara,
  Am urmatoarea situatie:
  IN CASUTA A1 AM UN SIR DE CUVINTE DELIMITATE DE SPATIU DE EX( CASA MASA SCAUN)
  CUM POT FACE CA FIECARE CUVANT SA FIE IN CASUTE SEPARATE?
  MULTUMESC

  • 29 November, 2015 at 21:16

   Depinde cât de multe cuvinte ai într-o celulă. Dacă ai doar 2 cuvinte, atunci poți folosi o combinație între funcțiile SEARCH (pentru a căuta spațiul dintre cuvinte), LEFT pentru primul cuvânt până la spațiu și RIGHT sau MID pentru al doilea cuvânt. Este explicată această variantă în articolul acesta.

   Însă, dacă ai mai multe cuvinte, e mai simplu să folosești opțiunea Text to Column. O găsești în Meniul Data, secțiunea Data Tools. Procedezi în felul următor. Selectezi toată coloana cu cuvinte, apoi dai click pe opțiune și urmezi pașii. O să te întrebe care e elementul care separă cuvintele și apoi ți le separă singur. Va mai trebui să-i spui doar din ce celulă să înceapă.

   Dacă nu îți iese, revino cu un mesaj și îți dau varianta mai detaliată.

 26. Maria Dobritoiu
  3 December, 2015 at 01:16

  Buna seara,
  Am intr-o celula Excel un string, de exemplu numele unei firme, sa zicem BDG Architects. Cum transform acest string intr-un hiperlink, astfel incat facand click sau dublu click sau o alta combinatie de taste, sa pot sa accesez direct pagina firmei respective in Google? Am ales ca exemplu numele unei firme, dar string-ul poate contine orice altceva si eu doresc ca acel ceva sa-l pot cauta in Google, fara sa folosesc Copy+Paste. Daca aveti un raspuns care sa ma ajut, atunci va rog sa-mi scrieti.
  Va multumesc.

  • 4 December, 2015 at 10:41

   Contintul oricarei celule se poate transforma in hyperlink, daca dai click dreapta pe celula respectiva si alegi optiunea Hyperlink. Acolo vei putea scrie atat continutul celulei (in partea de sus, unde scrie “Text to display”), si link-ul efectiv (in partea de jos, unde scrie “Address”).

 27. Dori
  6 December, 2015 at 21:02

  Buna seara!
  Poate ma puteti ajuta si pe mine ca nu mai am ideei!
  Am un tabel in care sheet1 : -data- traducatorul- limba -date contact etc
  in shee2 se numeste ianuarie si ar trebui sa aduc toate actiunile care au loc in ianuarie . daca pentru ianuarie reusesc cu functia wenn pentru februarie nu mai reusesc.
  Ma puteti ajuta ,este f. imp pentru mine.
  Multumesc!

  • 6 December, 2015 at 22:32

   Poti te rog sa-mi trimiti fisierul pe email la contact [at] scoalalucianei.ro?
   Asa o sa-mi pot da seama mai bine despre ce e vorba.
   Multumesc

 28. Bogdan
  7 January, 2016 at 16:44

  Buna,
  As avea nevoie si eu de putin ajutor daca se poate..
  Am urmatoare situatie care reprezinta 4 coloane
  col1 col2 col3 col4
  Mere 30 Pierisci 60
  Pere 50 Mere 25
  Piersici 100 Pere 40

  Cum as putea sorta/aranja coloana 3 dupa coloana 1. nu merge cu sorate AZ/ZA. Imi trebuie cumva sortare dupa tot cuvantu.

  la final sa am asa:
  col1 col2 col3 col4
  Mere 30 Mere 25
  Pere 50 Pere 40
  Piersici 100 Piersici 60
  Multumec!

  • 8 January, 2016 at 13:39

   Sortarea de care ai tu nevoie se numeste sortare in functie de o lista personalizata.
   Pentru asta, selectezi toate celulele din coloanele 3 si 4, apoi mergi in Fila Home – sectiunea Editing, butonul Sort& Filter – optiunea Custom Sort.
   La Sort by alegi coloana 3, iar la Order, dai click pe sageata si alegi Custom List. In fereastra care se deschide, acolo unde scrie “List entries”, scrii lista ta din prima coloana, punand enter dupa fiecare element:
   mere
   pere
   piersici
   Apoi apesi pe Add, selectezi lista proaspat introdusa din partea stanga si dai ok.

   Spor. Sa-mi spui daca ti-a iesit 🙂

   PS. Daca ai o lista mai lunga de adaugat, poti sa creezi lista separat si de la custom list doar sa o alegi.
   Ca sa faci asta, in meniul File-Options-Advanced…derulezi pana intalnesti butonul de Edit Custom Lists. Adaugi acolo lista ta. Poti folosi chiar si optiunea Import din partea de jos pentru a selecta din tabel celulele ce formeaza lista ta. Succes!

 29. Anca
  9 January, 2016 at 17:23

  Buna ziua, am urmatoarea situatie si as dori sa aflu care sunt functiile pe care le-as putea folosi
  Într-o celula(D1) să se poată introduce doar una dintre valorile {1,2,3}. În cazul introducerii
  unor valori eronate să se afișeze într-o casetă de atenționare mesajul ”Număr greşit”.
  Apoi, intr-o alta celula(E1) sa apara automat scrierea numărului din celula initiala(D1) (cu litere) si in celula alaturata F1 apare automat imaginea asociată cifrei scrise în celula D1.
  As fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. Multumesc anticipat.

  • 9 January, 2016 at 19:15

   1) Ca idee, pentru a putea introduce intr-o celula doar anumite valori, poti folosi optiunea de Data Validation.
   – selectezi celula sau celule asupra careia/carora vrei sa aplici restrictia
   – alegi optiunea Data Validation. Se gaseste in Meniul Data, sectiunea Data Tools, butonul Data Validation.
   – din lista care sa gaseste la Allow, alegi Whole Numbers (numere intregi), apoi la Data, alegi between (intre) si la minimum scrii 1, iar la maximum scrii 3.
   – Daca vrei sa apara un anumit mesaj in momentul in care se introduce un numar in afara intervalului, dai click pe Error Alert (in partea de sus a aceleasi ferestre) si scrii acolo mesajul. Te sfatuiesc sa scrii un mesaj mai exact, de genul “Puteti introduce doar 1, 2 sau 3”, pentru ca dacaa scrii doar “numar gresit”, cel care introduce nu va stii ce ar trebui sa scrie ca sa fie corect.

   2) Pentru a scrie numarul cu litere, va trebui sa ai tu un tabel separat in care sa scrii fiecare numar in litere si apoi sa folosesti functia Vlookup sa afisezi corespondenta pentru fiecare numar.

   3) Nu am inteles unde se gasesc imaginile asociate numerelor.

   Te rog sa revii cu mai multe detalii.

   Multumesc.

   • Anca
    9 January, 2016 at 19:29

    Multumesc pentru indicatii, am reusit sa rezolv primele doua puncte. Imaginile asociate numerelor se gasesc pe foaia de calcul excel.

 30. Vasile
  18 January, 2016 at 17:02

  Buna! Te rog, daca poti sa ma ajuti in urmatoarea problema: Cum s-ar putea face ca Intr-un tabel excel, sa-mi apara automat litera “L” in coloanele D1:D10; L1:L10, R1:R10; W1:10, in functie de culoarea coloanelor (colorate cu rosu de exemplu), iar in celelalte celule sa nu apara nimic. Deci, daca orice alta celula o colorez cu rosu, acolo sa apara automat litera L. Am incercat cu format conditional, dar nu stiu cum se face pentru a formata litera, in functie de culoare!

  • 18 January, 2016 at 21:56

   Din pacate, nu stiu sa existe o modalitate prin care sa se puna conditii asupra culorilor, ci doar asupra valorilor.
   In esenta, e nevoie de un if pe culori. Nu cred ca e posibil.

   • Vasile
    19 January, 2016 at 09:28

    Multumesc pentru raspuns!

 31. Zsolt
  18 January, 2016 at 21:50

  Buna seara, am urmatoarea situatie si as dori sa aflu daca exista vreo rezolvare. Am un text de exemplu FLUTURE in celula E10 si vreau ca acest text din celula E10 sa se regaseasca in mai multe celule, dar care nu sunt consecutive. Ex: A1, F1, A14, F14 = cu E10. Exista vreo formula “magica”? Multumesc anticipat!

  • 18 January, 2016 at 22:00

   Cred ca trebuie sa imi explici ce inseamna „sa se regaseasca”: trebuie scris acelasi cuvant si in alte celule?, stii care sunt acele celule?, se modifica acele celule? Celulele in care trebuie sa se regaseasca acel cuvant mai contin si alte cuvinte?

   Sau intrebarea ta e mai simpla si se refera doar la o varianta de a copia acel cuvant in mod simultan in mai multe celule in acelasi timp?
   Te rog sa revii cu detalii. Multumesc.
   Sau imi poti trimite un email pe adresa contact [at] scoalalucianei.ro cu un exemplu mai clar.

 32. MARIUS
  20 January, 2016 at 20:56

  Buna seara,
  Te rog, daca poti sa ma ajuti in urmatoarea problema:
  Am o coloana completata cu caractere de tip data (de ex. 15.01.2016 in celula A1, 16.01.2016 in celula A2, 17.01.2017 in celula A3… etc) si o alta coloana cu celule completate de tip text (de ex. ADMIS in celua B1, ADMIS in celula B2, RESPINS in celula B3 etc…); cele doua coloane au o corelare intre ele (corespondentul celulei A1 unde este scrisa o data -15.01.2016- este celula B1 unde este inscris textul ADMIS, s.a.m.d.).
  Problema este daca pot sa contorizez (ca cifra) printr-o formula, fara sa folosesc filtrari si sortari, cati ADMISI au fost in data de 15.01.2016, cati ADMISI au fost in data de 16.01.2016 etc.?
  In speranta ca m-am facut inteles te-as ruga frumos daca poti sa-mi dai o solutie.
  Multumesc,
  Cu stima,
  Marius

  • 9 February, 2016 at 10:53

   Exista functia COUNTIFS, care numara cate celule sunt care indeplinesc mai multe conditii simultan.
   Criteria_range1: prima zona pe care vrei sa aplici un criteriu (coloana cu toate datele)
   Criteria1: criteriul pe care trebuie sa-l indeplineasca celulele din coloana selectata la “criteria_range1”: data dorita
   Criteria_range2 (apare doar dupa ce ai completat primul set): urmatoarea zona in care vrei sa aplici un criteriu (coloana cu Admis – Respins)
   Criteria2: criteriul pe care trebuie sa-l indeplineasca celulele din coloana selectata la “criteria_range2”: Admis sau Respins

   Te rog sa fii atent si sa selectezi coloanele tot timpul in acelasi fel (daca prima coloana ai selectat-o cu tot cu cap de tabel, la fel o selectezi si pe a doua)

   Spor! Sa-mi spui cum a iesit.

 33. Gabriel Ojar
  27 January, 2016 at 10:44

  Buna ziua,

  Intampin urmatoarea situatie:
  Intr-un fisier xl, ordonate in coloana, am 400 de adrese de search pe un anumit site.
  Initial, in fiecare celula este pus simplu link-ul ca si text. Daca se da dublu-click pe celula respectiva, textul devine automat un link, necesitand doar click pentru a fi redirectionat catre site-ul descris.
  Cum pot evita acest dublu-click pe fiecare celula in parte dtinand cont ca ar trebui sa fac asta pentru 600 de celule?

  Multumesc

  • 9 February, 2016 at 10:47

   Poti folosi functia HYPERLINK pentru a transforma fiecare text intr+-un hyperlink (adica daca dai click sa se deschida). Aplici functia pentru primul text, apoi copiezi celula la toate celelalte. Ulterior, ascunzi coloana care contine doar text.

 34. Andrei
  30 January, 2016 at 18:40

  Buna seara!
  Am 2 zile de cand ma chinui sa fac ceva si nu prea reusesc.
  Am un sir de numere de la 0 la 10, fiecare numar e in coloane diferite. Doresc ceva sa-mi afiseze doar numerele din sir, cu exceptia numarului 0.
  Am incercat cu multe if-uri, functioneaza pentru primul numar, dar cand trag functia se decaleaza, am folosit si $ dar nu mai afiseaza corect.
  1 2 3 4 5 0 0 0 0 0 => rezultat dorit 1 2 3 4 5

  • 9 February, 2016 at 10:44

   Poti folosi CONCATENATE pentru a crea un singur sir cu toate cifrele, apoi functia left, pentru a scoate din sir toate cifrele pana la primul 0 intalnit (asta presupunand ca toate cifrele dupa primul 0 sunt tot 0).
   Te poti folosi de exemplele din articolul la care ai comentat, cu mentiunea ca tu vei cauta primul 0, nu vei cauta spatiul.

   Spor!
   Daca nu reusesti, trimite-mi email cu mai multe variante concrete, ca sa gasim un model pe care sa-l poti aplica.

 35. florin
  7 February, 2016 at 22:06

  Buna seara, am o mica nedumerire si sper sa ma poata ajuta cineva.
  Am un tabel in excel format din doua randuri unde trebuie sa trec un numar in primul rand si in cel de al II-lea ce inseamna numarul respectctiv (primul rand -24 si in cel de al II-lea zahar) unde cuvantul zahar inseamna numarul 24.Vreau sa stiu daca este o formula care sa ma ajute, ca eu sa trec doar numarul si el sa completeze automat cel de al II-lea rand cu ce inseamna numarul respectiv.
  Mentionez ca detin un tabel cu numerele si ce inseamna fiecare.

  Multumesc anticipat.

  • 9 February, 2016 at 10:32

   Se poate face asta folosind fie functia Vlookup, fie o combinatie a functiilor Index si Match.
   Iti dau un exemplu pentru functia Vlookup, descrisa pentru un alt caz in cadrul unui alt comentariu. Ideea de baza e aceasi, asa ca sper sa te descurci.

   o sa-ti dau un exemplu ca sa intelegi cum functioneaza, asa pe scurt:
   O sa pun cele 2 tabele in foi de calcul diferite.
   Sa spunem ca in primul tabel ai urmatoarele coloane (scrise pe primul rand, incepand cu celula A1):
   CNP – Nume – Prenume – Aprobare

   In tabelul in care vrei sa-ti apara datele, vrei sa introduci un CNP in celula A2 si vrei ca in celula B2 sa vezi statusul aprobarii, care se gaseste in coloana aprobare din primul tabel (coloana D)

   Pentru acest caz va trebui ca in celula B2 din tabelul al doilea sa introduci functia VLOOKUP cu urmatoarele argumente:
   Lookup_value: A2 (celula in care introduci CNP-ul pentru care vrei sa primesti statusul aprobarii)
   Table_array: Sheet1!$A$1:$D$18 (selectezi intregul tabel existent in sheet1, adica intregul tabel in care ai valorile initiale. Obligatoriu e sa faci aceste referinte absolute- sa aiba dolari)
   Col_index_num: 4 (coloana pe care se gaseste statusul aprobarii in tabelul initial e coloana a 4-a)
   Range_lookup: FALSE (pentru a face cautare exacta. Adica, daca nu gaseste CNP-ul introdus de tine, in tabelul initial iti va afisa N/A).

   Functia VLOOKUP va arata in bara de formule cam asa: =VLOOKUP(A2,Sheet1!$A$1:$D$18,4,FALSE)

   Foarte important! Valoarea pe care o cauti (CNP-ul in cazul tau) e obligatoriu sa se gaseasca in tabelul in care faci cautarea (primul tabel) pe prima coloana. Altfel, aceasta functie nu functioneaza corect.
   Sper sa-ti fie de folos.

 36. florin
  9 February, 2016 at 17:16

  am sa incerc .Multumesc pentru raspuns.

 37. Erica
  20 February, 2016 at 10:22

  Cum pot determina numarul de aparitii a unui caracter inmtr-un text?

  • 20 February, 2016 at 10:54

   Poti face asta printr-o combinatie a functiilor LEN si SUBSTITUTE.
   Ideea e cam asa: inlocuiesti caracterul dorit cu nimic, afli numarul de caractere totale, apoi scazi din numaruld e caractere totale lungimea textului fara respectivul caracter.
   Consideram ca în celula A1 am textul, iar în celula B1 am caracterul ce trebuie numarat
   Avem nevoie de urmatoarele:
   – LEN(A1) – lungimea totala a textului
   – SUBSTITUTE(A1,B1,””) – se inlocuieste caracterul pe care vrei sa il numeri cu nimic (“”)
   – LEN(noul text, fara caracterul pe care vrei sa-l numeri), adica LEN(SUBSTITUTE(A1,B1,””))

   In final faci diferenta dintre cele 2 lungimi
   =LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1,B1,””))

   • Erica
    22 February, 2016 at 12:42

    Multumesc. As mai avea o intrebare: Am un tabel in care culoarea de umplere difera in functie de o anumita tara. In aceeasi foaie de calcul am si legenda. De exemplu celula cu Romania din legenda are culoarea de umplere rosie deci toate celulele din tabel corespunzatoare Romaniei vor avea culoarea rosie. Cum pot face ca in momentul in care schimb culoarea de umplere din legenda sa se actualizeze automat culoarea de umplere din tabel pt celulele corespunzatoare?

    • 22 February, 2016 at 13:49

     Cu drag.

     Nu exista o astfel de solutie, insa poti folosi formatarea conditionata, care iti da voie sa faci ceva similar.
     Poti formata toate celulele care contin Romania sa fie rosii, iar daca vrei sa schimbi culoare, vei modifica culoarea respectiva doar in conditia de la formatarea conditionata (Conditional Formmating).

     Imi pare rau, dar nu am timp acum sa scriu toata procedura de formatare conditionata. Daca nu te descurci, te rog sa revii cu un mesaj si vedem cum putem rezolva.
     Multumesc

 38. Ionut
  10 March, 2016 at 22:47

  Buna seara,

  Va rog sa ma ajutati intr-o speta, am urmatorul tabel:

  1 A B C D
  Data Nume Localitate CNP
  2 10.03.2015 Vasilescu Iasi 1820227050034
  3 20.05.2015 Ionescu Bacau 1800320034532
  4 22.09.20155 1820227050034 ( doresc ca dupa introducerea CNP-ului sa-mi copieze automat informatiile la B si C). Doresc ca in momentul in care se repeta CNP-ul informatiile privind licalitatea si numele sa-mi apara automat.

  Va multumesc anticipat!

  • 13 March, 2016 at 22:09

   Te rog frumos trimite-mi tabelul pe email ca sa fie mai clar.
   Multumesc.

 39. Alexandra
  19 April, 2016 at 22:40

  Buna seara,
  Am si eu nevoie de opinia dv. Nu stiu daca exprimarea mea este tocmai corecta dar sper sa ma intelegeti: am folosit Data Validation pentru doua celule A1, A2. Cum pot conditiona cele doua celule, astfel incat, in functie de ce aleg in celula A1 sa imi restranga optiunile in celula A2?
  Va multumesc!
  O seara buna!

  • 25 May, 2016 at 19:30

   Nu se poate face asta doar folosind formule si functii. E posibil doar cu macro-uri. Macro-urile folosesc limbajul de programare Visual Basic, pe care eu nu il cunosc. Imi pare rau.

 40. Marius
  26 February, 2017 at 23:45

  Buna seara. Am o rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa ma ajutati. Am un tabel care face pontajele (zilele lucrate, zilele de concediu de odihna, medical). Arata in felul urmator:
  8 8 8 8 O O M M 8

  8 reprezinta ziua lucrata
  O reprezinta ziua de concediu de odihna
  M reprezinta ziua de concediu medical
  Fiecare caracter sau cifra este trecut intr-o alta celula si corespunde unei zile calendaristice. As dori sa stiu cum pot aduna intr-o celula separata numarul zile de concediu de odihna efectuate sau de medical (cu O sau M)
  Am incercat cu functia IF. Si am scris =IF(nr celula=O, afisare 1)+IF(nrcelula=O, afisare1) dar imi da eroare la numar celula=O . Si aici m-am blocat :). Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • 27 February, 2017 at 15:57

   Functia IF nu va ajuta in acest caz. Aveti nevoie sa folositi functia COUNTIF.
   Functia COUNTIF numarul celulele care indeplinesc anumite conditii. Practic, daca vreti o singura valoare pentru zilele de CO si pentru cele de Concediu medical, va trebui sa adunati 2 countif, astfel:

   =COUNTIF(zona in care se verifica conditia, criteriul), adica pentru cazul in care celulele descrise mai sus sunt in zona A2:F2, va rezulta urmatorul lucru =COUNTIF(A2:F2;”M”)+COUNTIF(A2:F2;”O”)

   Pentru ca atat M cat si O sunt litere, e nevoie sa le scrieti intre ghilimele.

   Sper ca reusiti sa transpuneti asta in fisierul dumneavoastra.
   Daca nu reusiti, va rog sa imi trimiteti fisierul pe email si va voi trimite rezolvarea. Va rog doar sa tineti cont de faptul ca timpul meu este limitat si ca voi putea trimite raspunsul in cateva zile.

   Multumesc,
   Luciana

   • Marius
    27 February, 2017 at 21:58

    Am reusit. Va multumesc mult pentru sprijin

 41. gigit
  28 March, 2017 at 08:50

  Buna ziua,

  Am doua probleme la care inca nu am gasit raspuns.
  1. Cum se poate extrage ultimul cuvant dintr-o celula de tip text? (ex: din celula A1=”Am o problema nerezolvata” vreau sa returnez “nerezolvata”). Nr. de cuvinte din A1 este aleator.
  2. Cum se poate determina daca caracterul de pe pozitia “n” este scris cu majuscula sau cu litera mica?

  Mutumesc!

  • 12 May, 2017 at 09:03

   1. Am facut o improvitatie, pentru ca nu exista o functie prin care sa se calculeze direct.
   Functia ta ar fi asta
   =RIGHT(A1;LEN(A1)-SEARCH(“.”;SUBSTITUTE(A1;” “;”.”;LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;” “;””))))),
   in cazul in care textul tau complet este in celula A1. Te rog sa tii cont de faptul ca, daca ai setarile regionale in limba engleza, separatorul folosit pentru argumentele functiilor este virgula (,), nu punct si virgula (;) cum este in formula de mai sus.
   2. Nu se poate determina, dar se poata forta cum sa fie 🙂
   Cred ca trebuie sa imi dai un exemplu ca sa inteleg ce vrei de fapt.

 42. Diana
  11 May, 2017 at 01:37

  Buna Ziua,

  Am un tabel de genul Coloana A data , colana b numele angajatilor (care se repeta la un moment dat) , coloana c ora de inceput, coloana d pauza, coloana e ora sfarsit , coloana f cate ore are lucrate:

  Cum pot calcula totalul orelor lucrate de un angajat

  DATA NUME ORA INCEPUT PAUZA ORA SFARSIT NR ORE LUCRATE
  09.05.17 Harry 7: 00 0.5 13:00 5.5
  Andrei 7:00 0.5 13:00 5.5
  Alex 7:00 0.5 13:00 5.5

  10.05.17 Harry 18:00 0 21:00 3
  Andrei 18:00 0 21:00 3
  Alex 18:00 0 21:00 3
  Robert 18:00 0 21:00 3

  De exemplu as dori sa stiu cum pot calcula totalul orelor lucrate de Harry.
  multumesc frumos

  • 12 May, 2017 at 09:13

   Formula pentru calcul numar ore lucrate este urmatoarea:
   HOUR(E6)+MINUTE(E6)/60-HOUR(C6)+MINUTE(C6)/60-D6
   Asta in conditiile in care in C6 e ora de inceput, in D6 pauza si in E6 ora de sfarsit.

 43. adi
  26 May, 2017 at 15:57

  buna ziua.
  |Cum as putea rezolva urmatoarea problema:
  daca am o formula de forma de mai jos, si as dori sa o reduc la o formula numai cu ceea ce este dupa x ?

  3582473160X475 si as dori sa ramana numai 475
  48129047X773405 respectiv 773405
  89017835X35 respectiv 35
  520853124X9972
  Va multumesc!

 44. Cerga Cosmin
  5 June, 2017 at 18:06

  Buna ziua!
  Pot afla data, cand a fost completat campul in Excel?

  • 25 August, 2017 at 18:48

   Din pacate, nu se poate afla o astfel de informatie.

 45. DANIELA C.
  8 May, 2018 at 12:16

  Buna ziua!Cum pot rezolva urmatoarea problema?Am o coloana cu nume si prenume iar in stanga trebuie sa inserez o formula pentru a-mi afisa doar numele care incep cu cu A?Multumesc din suflet!

  • 31 May, 2018 at 11:21

   Daca in coloana A ai nume si prenume (presupun ca sunt separate printr-un spatiu), iar in coloana B vrei sa vezi doar numele care incep cu litera A (fara prenume), atunci trebuie sa scrii urmatoarea formula in celula B2 (am presupus ca in A2 ai primul nume, in A1 avand denumirea coloanei).
   =IF(LEFT(A2)=”A”,LEFT(A2,SEARCH(” “,A2)-1),””).
   Atentie, daca ai setarile regionale in limba românp, probabil că va trebui se separi argumentele cu ; (punct și virgulă) în loc de , (virgulă).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...