Care e diferenta intre formule si functii in Excel?

Excel-ul este aplicatie de calcul tabelar. Asta inseamna in mod evident ca scopul acestei aplicatii este acela de a ne ajuta sa facem calcule, folosind tabelele.

Putem face calcule in Excel folosind doua optiuni: formule sau functii. Diferenta intre cele 2 este destul de clara, insa nu toti stim acest lucru.

Formulele – se caracterizeaza prin urmatoarele:

 • Incep intotdeauna cu semnul „=” (egal). In lipsa acestui semn, Excel-ul va considera ca tot ceea ce voi scrie reprezinta un text. Ca urmare nu va efectua nici un calcul, ci va afisa doar textul.
 • Contin operatori matematici (adunare „+”, scadere „-”, inmultire „*”, impartire „/”).
 • Folosesc referinte in locul cifrelor exacte.

Atentie! In operatiile facute pe calculator pentru inmultire si impartire nu se folosesc semnele clasice, folosite la matematica., ci cele specificate mai sus.

Ex: In celulele B3, B4 si B5 am scrise 3 valori: 10, 20 si 30. In celula B6 doresc sa afisez suma celor 3 celule cu valori. Pentru acest lucru, pot folosi o formula.  Formula se scrie in felul urmator:

 1. Selectez celula B6 (fie scriu referinta B6 in „casuta cu nume”, fie o selectez pur si simplu dand direct click pe ea)
 2. Scriu: =B3+B4+B5
 3. Apas tasta ENTER (obligatoriu!)

Dupa apasarea tastei ENTER, in celula B6 va aparea direct rezultatul sumei celor 3 valori (60, in cazul dat).

De ce am folosit referintele celulelor, in loc sa scriu direct =10+20+30? 

Excel-ul este gandit pentru automatizarea calculelor. Atunci cand modifici valoarea dintr-una din celule (B4 o sa fie 30):

 • Daca ai folosit o formula pentru a calcula suma valorilor, valoarea rezultata in celule B6 se va modifica in mod automat (in loc de 60, acum va scrie 70)
 • Daca in schimb, in celule B6 ai fi scris =10+20+30, calculatorul iti arata aceasi valoare (60) indiferent daca modifici vreuna din valorile din celulele de mai sus. Pentru ca nu ai facut referire la ele
Daca ai nevoie sa introduci o constanta intr-o formula, poti folosi numere in cadrul unei formule. Acest lucru nu este interzis, ci doar mai putin indicat.

Functiile – reprezinta o combinatie de una sau mai multe formule. Functiile sunt predefinite in Excel. Fiecare functie este caracterizata prin cateva elemente de baza:

 • Numele functiei – fiecare functie are un nume, de obicei destul de intuitiv (ex: sum, min, max etc.)
 • Argumentele functiei – reprezinta acele elemente de care este nevoie pentru ca functia sa-si indeplineasca scopul pentru care a fost creata
 • Valoarea returnata – rezultatul care apare dupa ce se executa functia

O lista a functiilor existente se poate vedea prin apasarea butonului fx care se gaseste inainte de bara de formule.

Dupa alegerea functiei, se deschide o fereastra in care trebuie specificate argumentele functiei. Exemplu fereastra argumente pentru functia Sum. Functia Sum returneaza suma unui sir (sau a mai multor siruri) de numere specificat.

Pe bara de formule, functiile apar sub urmatoarea forma:

=nume_functie(argument1;argument2;….;argumentX)

In cazul exemplului de mai sus, functia va arata astfel:

=sum(A2:A5)

Rezultatul acestei functii va fi suma celulelor A2+A3+A4+A5 (de la A2 pana la A5).

O functie poat fi scrisa si direct pe bara de formule. Dar, daca nu stii exact care e sintaxa functiei si ce argumente trebuie sa specifici, mai bine o alegi din lista de functii, apasand butonul fx. In acest fel sigur nu ratezi niciun argument.

In ambele cazuri de mai sus, rezultatul este acelasi. Diferenta mai mare apare in cazul in care ai de adunat siruri cu mai multe numere. In acest caz folosirea functiei economiseste timp, fiind mult mai rapida.

 

Luciana Bercean
Luciana Bercean

Latest posts by Luciana Bercean (see all)

Comentarii

comentarii

  14 comments for “Care e diferenta intre formule si functii in Excel?

 1. 15 January, 2014 at 20:16

  greu. puteau sa dezvolte o modalitate mai usoara a formulelor.

  • 15 January, 2014 at 20:58

   Parerea mea e ca nu puteau face ceva mai simplu de atat :). Ca orice lucru, la inceput poate nu este foarte simplu, dar pe masura ce te obisnuiesti, o sa vezi ca nu se putea mai usor de atat. Asadar, spor la invatat! Exercitiul si practica sunt baza in Excel mai mult decat in orice alt program.

   • pinzaru
    3 June, 2014 at 18:33

    un program ok pentru cine stie si intelege. As avea o intrebare pentru cei care vor sa ma ajute, si anume
    trebuie sa introduc in tabel litere cum ar fi Z, N sau combinatia P8. Acestea au niste valori fixe, respectiv Z=12, N=12, P8=8. Ce trebuie sa fac pentru ca atat pe orizontala cat si pe verticala la capetele tabelului, suma acestor litere si combinatii sa fie exprimata in cifre?
    Astept raspuns pe mail!
    Multumesc frumos!

 2. alexandru
  21 April, 2015 at 15:11

  As dorii sa stiu care ar fi formula daca vreau sa adaug un procent de 10% unei liste cu mai multe valori , pe fiecare valoare in parte , dar sa pot avea o formula si aplicando sa schimbe toate valorile odata , nu sa le fac pe rand.
  Mersii

  • 27 April, 2015 at 22:22

   Acest lucru il poti face folosind o formula (=A1*1,1 Aceasta formula se poate introduce in celula B1, daca in celula A1 ai valoarea la care vrei sa adaugi un procent de 10%), sau folosind optiunea Paste Special, asa cum am scris in acest articol.

 3. Gheorghe Georgiu
  2 February, 2016 at 12:48

  Buna ziua.
  Intampin o situatie la care nu gasesc rezolvarea prin cautari pe internet, asa ca apelez la un specialist.
  In Excel 2010 am de adunat valorile dintrun sir de celule in care se afla si caractere alfanumerice. pe scurt as vrea sa adun doua celule dupa cum urmeaza A1=6, A2=2R In celula A3 trebuie sa am rezultatul 8. Este posibil? Care este solutia?
  Multumesc.

  • 9 February, 2016 at 10:40

   Este posibil doar daca valoarea din celula A2 (adica 2R) o imparti astfel: intr-o celula sa ai cifra, in alta celula sa ai litera, apoi aduni doar cifrele.
   Depinde foarte mult si daca ai mai multe litere si daca se respecta acelasi model in toate cazurile.
   Poti folosi functia LEFT pentru a scoate numarul din celula A2 (care e in mintea Excelului un text deocamdata), apoi Value pentru a converti textul ce reprezinta numarul in numar. Abia apoi vei putea sa le aduni.

   Spor! Daca nu te descurci, da un email cu un caz complet.

   • George
    9 February, 2016 at 10:47

    Mulțumesc. Am inteles, insa credeam ca exista alta solutie, cum ar fi sa gaseasca singur cifrele dintro celula si sa le adune.
    As face asa, insa nu pot pentru ca inainte de “r” pot fi in functie de situatie, una sau doua cifre si uneori chiar mai complex.
    Mulțumesc, foarte mult pentru raspuns.
    O zi buna

 4. BOGDAN ISER
  3 March, 2017 at 12:58

  Buna ziua,
  In celula c4 am o formula care aduna valorile celulelor din stanga. daca inserez o coloana intre B si C, celula C4 va deveni D4, dar va returna aceeasi suma, fara a adauga valoarea din noua coloana C4. Cum nu vreau sa modific formula mereu, v-as ruga sa-mi spuneti daca exista o formula care sa se actualizeze singura in sensul de a calcula mereu celulele din stanga, chiar daca inserez o coloana in imediata sa apropiere.
  Multumesc.
  Cu stima,
  Bogdan

  • 12 May, 2017 at 08:49

   In primul rand, ar fi mai potrivit sa folosesti functia SUM(A4:B4) in loc de formula (“formula” inseamna ca in C4 ai scris =A4+B4).
   In al doilea rand, daca ai folosi functia si ai adauga coloana noua intre A si B, functia ar calcula corect (pentru ca ar deveni SUM(A4:C4)
   Daca vrei neaparat sa introduci coloana noua intre B si C, modalitatea de a ajunge ca functia ta sa se actualizeze tot timpul la celulele din stanga este mult prea complicata pentru a avea sens.

 5. rus angela
  21 January, 2019 at 12:29

  Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine in obtinerea unei formule pt calcularea vechimii in ani, luni si zile,
  de ex.X angajat 20/05/2013 , ce vechime are la sf lunii ianuarie 2019 in ani, luna si zile

  • 21 January, 2019 at 16:24

   Buna Angela.

   Functia pentru calculul vechimii este DATEDIF. Sintaxa acestei functii este urmatoarea:

   =datedif(data_inceput,data_sfarsit,tip_afisare)

   data_inceput este data angajarii, in cazul tau
   data_sfarsit este data de azi
   tip_afisare – aici se scrie
   “y” pentru afisarea diferentei in ani
   “ym” pentru afisarea lunilor ce au depasit anii intregi
   “md” pentru afisarea zilelor ce au depasit lunile intregi.

   Practic, pentru cazul tau, va trebui sa faci functia asta de 3 ori: o data pentru afisarea anilor, o data pentru afisarea lunilor si inca o data pentru afisarea zilelor. Fiecare din cele 3 valori vor fi afisate in celule diferite.

   Concret, daca data angajarii o ai in celula A1, atunci
   – in celula B1 trebuie sa scrii =datedif(A1,today(),”y”) – pentru a vedea numarul de ani
   – in celula C1 trebuie sa scrii =datedif(A1,today(),”ym”) – pentru a vedea numarul de luni
   – in celula D1 trebuie sa scrii =datedif(A1,today(),”md”) – pentru a vedea numarul de zile

   Functia DATEDIF nu mai exista in Excel in mod curent, motiv pentru care nu o sa o gasesti in lista functiilor existente.

   Te rog sa imi spui daca ai reusit sa rezolvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...