Cum ne protejam impotriva mesajelor nesolicitate (SPAM)?

Problema mesajelor nesolicitate nu este una noua ci una discutata si rediscutata la toate nivelurile posibile. O sa fac azi o trecere in revista a unor metode care ne pot face viata mai usoara, prin reducerea numarului de mesaje nesolicitate pe care le primim.

Imi iau atitudinea de om care gandeste logic si incep sa ma intreb cum ajunge cineva in posesia adresei mele de e-mail? Cam astea sunt variantele care mie mi-au trecut prin cap (daca tu stii altele in plus, spune-mi si mie intr-un comentariu, te rog):

– Mi-am scris adresa de e-mail intr-un spatiu public din internetul asta mare, iar de-acolo pana la a ajunge intr-o baza de date pentru spam e o cale foarte scurta

– Am „adoptat” un virus (ca e trojan sau orice altceva, nu mai are prea multa importanta) care si-a facut de cap pe la mine prin calculator si a trimis adresa mea de e-mail la „sefu’” lui.

– Persoanele din lista mea de adrese au trimis un e-mail mai departe, lasand adresa mea publica

Avand lista cu posibile cauze, trebuie sa gasesc solutii sa le contracareze. Asadar, ia un pix si o coala de hartie si scrie (doar daca vrei sa nu mai primesti asa multe e-mail-uri nesolicitate):

Nu-mi afisez adresa de e-mail in niciun loc public de pe internet (aici intra si Facebook-ul si Twitter-ul, forumurile si orice alt loc in care pot sa scriu cate ceva)

Imi instalez un antivirus si am grija sa se actualizeze automat si scanez la intervale regulate (o sapatamana e suficient) intregul calculator (inclusiv memory stick-uri, hard-uri externe etc.)

Cand trimit mai multor persoane simultan un e-mail primit de la o alta persoana, obligatoriu fac urmatoarele operatii:

  • Scriu adresele de e-mail ale prietenilor carora doresc sa le trimit mesajul, in campul BCC (facand asta, adresele lor vor fi ascunse, ceea ce inseamna ca nu se vor trimite mai departe impreuna cu mesajul)
  • Imi rapesc cateva secunde din viata (pierzi oricum destule secunde cu alte chestii mai putin importante) pentru a sterge lista de adrese prin care a trecut acel mesaj inainte de a ajunge la mine (in acest fel, acele adrese nu vor fi trimise mai departe impreuna cu mesajul)
  • Imi rog frumos prietenii (un mesaj cu toate adresele lor in BCC ar trebui sa fie suficient) sa faca la fel atunci cand trimit un mesaj primit de la mine (daca eu protejez adresele lor, nu cred ca cer prea mult sa faca si ei la fel pentru mine)

Regulile de mai sus mi se par elementare si mai mult decat atat, chiar pot sa le spun de „bun simt”.

Nu am scris nimic despre adresele de e-mail pe care le furnizam pentru a ne inscrie pe diferite site-uri sau sa ne abonam la cate un newsletter. Nu am facut referire la aceste cazuri pentru ca nu mi se pare (parere strict personala) ca incidenta acestora este prea mare in comparatie cu a celorlalte. In plus, toate e-mail-urile primite ca urmare a unei inscrieri pe cate un site sau a unei abonari, contin un link pentru dezabonare pe care il poti utiliza oricand.

Cu siguranta exista baze de date cu adrese care se vand, respectiv se cumpara, dar eu consider ca in primul rand trebuie sa avem noi grija de adresele noastre de e-mail si dupa aceea sa „aruncam cu pietre” in cei care vand baze de date. Logica imi spune (se poate sa si gresesc) ca daca noi am avea mai multa grija, acele baze de date care se vand nu ar mai exista.

Poti trimite acest post prietenilor tai pe e-mail (nu uita sa le treci adresele in BCC) sau il poti distribui pe Facebook folosind butonul din partea de sus a paginii.

Luciana Bercean

Latest posts by Luciana Bercean (see all)

Comentarii

comentarii

  3 comments for “Cum ne protejam impotriva mesajelor nesolicitate (SPAM)?

 1. 7 October, 2012 at 19:30

  Din pacate am primit si eu mailuri care au fost redistribuite de cateva ori, in asa fel incat la mine au ajuns cu peste o suta de adrese ale unor… fosti destinatari.

 2. voicu vasile
  19 May, 2015 at 14:18

  salut

  • 8 June, 2015 at 14:48

   Buna Vasile, comentariile trebuie sa fie aprobate inainte de a fi postate. Acesta este motivul pentru care nu iti vedeai mesajele de “test”. Daca ai nevoie de ceva, te rog sa scrii direct. Noi vedem raspunsul tau si iti vorm raspunde in cel mai scurt timp posibil. Multumim pentru intelegere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...