In limba romana, de regula, un paragraf incepe cu un alineat (conform definitiei din Dex: Alineat=Rând retras într-un text pentru a marca schimbarea ideii).
Ca sa nu apesi tasta spatiu de mai multe ori pentru a crea spatiul necesar unui alineat si nici tasta tab inaintea fiecarui paragraf in parte, exista o solutie mai rapida si mai eficienta pentru asta: folosirea indentarii speciale de tip prima linie (Indentation, special, first line).
Pentru ca „indentation” se traduce in limba romana prin minunatul cuvant „indentare”, ma gandesc ca nu ar strica sa explic un pic ideea. Indentarea reprezinta acea actiune prin care textul selectat se deplaseaza inspre interior (daca distanta specificata e pozitiva) sau inspre exterior (daca distanta specificata e negativa) fata de marginea din stanga (left) sau din dreapta (right) a paginii.
Sa trecem de la teorie la practica. Stii deja ca pentru a aplica orice setare unui paragraf, acesta trebuie selectat (nu uita de „triplu-click”!). Indentarea se face tot din fereastra paragraph, la fel ca si spatiile dinaintea sau de dupa un paragraf. Ca sa nu fii nevoit sa deschizi si articolul anterior, pentru a ajunge la fereastra paragraph, acestia sunt pasii:
In Word 2003: Meniul Format, Optiunea Paragraph
In Word 2007: Meniul Home, Sectiunea Paragraph se mareste (click in coltul dreapta jos al sectiunii)
In zona pentru indentare (indentation) poti specifica distanta pentru indentarea fata de marginea din stanga (left) sau fata de marginea din dreapta (right). Distanta se specifica in centimetri (daca ai alte unitati de masura, vezi articolul, pentru detalii).
Pentru crearea alineatului, se foloseste optiunea de indentare speciala (Special – in partea dreapta a zonei indentation) numita „first line” (prima linie). Langa optiunea First line se gaseste optiunea „by”, unde se specifica distanta fata de marginea din stanga a textului. Implicit, valoarea este de 1,27cm, dar se poate modifica dupa cum doresti. Atentie! Daca textului i se aplica si o indentare la stanga, atunci distanta pentru alineat se raporteaza la marginea din stanga a textului deja indentat, nu la marginea textului normal.
Exista inca un tip de indentare speciala, „hanging” (stilul „atarnat”). Acest tip de indentare lasa prima linie de la inceputul marginii, si muta inspre interior tot restul textului. E un fel de „alineat pe dos”. Nu cred ca se foloseste foarte frecvent, dar daca o sa aveti vreodata nevoie de el, stiti unde sa-l gasiti 🙂
Luciana Bercean
Latest posts by Luciana Bercean (see all)
- Povestea merge mai departe… - 31 May, 2018
- Ca de sfârșit de an… - 24 December, 2014
- Noua politică de confidențialitate Facebook - 3 December, 2014
Draga Luciana, stii cumva si niste masuri recomandate pentru aliniate (valorile)? De exemplu, cat sa las pentru un aliniat clasic? Mersi.
Valoarea “clasica” sa-i spun asa e de 1.27 cm, adica 0.5 inch. Asta e valoarea implicita a unui “tab” pus de la tastatura.
Multumesc.
Buna ziua.Ma puteti ajuta cu o problema? Am un proiect de facut cu aliniere stanga 3cm si dreapta 2 cm,dar cand intru sa-l aliniez imi apare tot textul pe centru.Sper sa primesc raspuns cat mai repede.
Cred ca ce ai tu de facut e sa modifici marginile la 3 cm stanga si 2 cm dreapta. Acest lucru se face din Meniul Page Layout – sectiunea Page Setup – Margins (Custom Margins).
Daca in interiorul marginilor trebuie sa aliniezi textul la distantele mentionate, atunci trebuie sa folosesti optiunea “Indentation”, care se gaseste in Meniul Home – sectiunea Paragraph – zona Indentation.
Recomand marirea sectiunilor PAge Setup, respectiv Paragraph, folosind butonul cu un patrates si o sageata din partea dreapta jos a fiecarei sectiuni.